FAQ
Veelgestelde vragen over zij-instromen
Wat verdient een leerkracht?
Gemiddeld verdienen leraren in het primair onderwijs bruto rond de 6.100 euro per maand. Dat is als een leraar voltijd werkt en het brutobedrag met alle structurele extra’s opgeteld, zoals vakantiegeld, eindejaarsuitkering en andere toelagen. Wat je precies gaat verdienen is uiteraard afhankelijk van de onderwijssector, je functie, taken en je werkervaring.
Benieuwd naar alle salarisschalen?
Wat zijn je ontwikkelmogelijkheden in het onderwijs?
Het onderwijs biedt jou heel veel kansen om je verder te ontwikkelen. Zo kun je ook na je opleiding scholing volgen, expert worden in een
onderwerp of vak en meedenken over schoolbeleid. Ook kun je verschillende functies ontdekken zoals intern begeleider of directeur.
Daarnaast kun je kiezen voor een bepaalde onderwijssoort of onderwijsvisie. Zo kun je werken in het speciaal onderwijs of op een Montessori-, Dalton- of Jenaplanschool. Er zijn genoeg mogelijkheden!
Meer informatie vind je op de website Loopbaanperspectieven in het primair onderwijs
Welke functies zijn er in het onderwijs?
Als we het over het onderwijs hebben, dan denken we al snel aan leraren en docenten. Maar er zijn nog veel meer belangrijke functies. Zo kan je bijvoorbeeld onderwijsassistent, schooldirecteur, conciërge of intern begeleider (IB’er) worden. Wist je bijvoorbeeld dat er een subsidie bestaat voor carrièreswitchers die schooldirecteur willen worden? En kies je voor de functie als leerkracht, dan kan je daarnaast ook nog verschillende andere functies of taken op je nemen. Denk aan het mentorschap of een bijdrage leveren aan het schoolbeleid.
Meer weten over alle mogelijke functies en mogelijkheden, kijk op:
Hoe ziet de overstap eruit en hoe lang duurt het?
Dat is uiteraard afhankelijk van de functie die je voor ogen hebt en je vooropleiding, werkervaring en persoonlijke omstandigheden.
Oftewel, deze vraag vraagt om maatwerk. Hiervoor heeft het Onderwijsloket een handige Routetool ontwikkeld. Met deze tool kun je eenvoudig ontdekken welke routes je kunt nemen om de overstap naar een carrière in het onderwijs te maken en hoe lang jouw route ongeveer duurt!
Naar de Routetool
Ben ik niet te oud om de switch naar het onderwijs te maken?
Je bent nooit te oud voor een overstap naar het onderwijs. Iemand met meer werkervaring kan voor een school juist erg waardevol zijn. Er zijn verschillende (korte) opleidingstrajecten voor overstappers op latere leeftijd, maar ook functies waar je geen specifieke vooropleiding voor nodig hebt.
Meer informatie vind je op het Onderwijsloket.
Wat is het verschil tussen een zij-instroomtraject en de deeltijdopleiding?
Het belangrijkste verschil is dat je bij een zij-instroomtraject direct zelfstandig en betaald voor de klas staat, terwijl je tijdens een deeltijdopleiding eerst meekijkt met lessen en stage loopt. Een deeltijdopleiding heeft minder contacturen en volg je vaak naast je huidige baan. Bij de meeste deeltijdopleidingen komt dat neer op één lesdag in de week of twee avonden. De kosten voor een zij-instroomtraject liggen bij de school en worden gesubsidieerd door de overheid, terwijl je een deeltijdprogramma zelf moet betalen.
Meer informatie vind je op het Ondewijsloket.
Enthousiast geworden? Wil je meer weten?
Veelgestelde vragen voor studiekiezers
Wat verdient een leerkracht?
In zowel het basis- als in het voortgezet onderwijs start je met een salaris van 4000 euro bruto per maand. Vergeleken met andere hbo startsalarissen is dat veel. En hoe langer je les geeft, hoe meer je gaat verdienen! Dit kan oplopen tot 8300 euro bruto per maand (bij voltijd, inclusief toelagen en eindejaarsuitkering).
Is het onderwijs wel afwisselend genoeg?
In het onderwijs is geen dag hetzelfde! Van lesgeven en bijdragen aan de ontwikkeling van leerlingen, schooluitjes en vergaderingen, naar
ouderavonden, teamuitjes en mentorgesprekken. Bovendien is veel ruimte voor creativiteit. Wie weet heb je weleens een saaie les gehad waarbij je dacht: dit kan beter! In het onderwijs is er altijd ruimte om jouw ideeën tot leven te brengen.
Wat zijn je ontwikkelmogelijkheden in het onderwijs?
Het onderwijs biedt jou heel veel kansen om je verder te ontwikkelen. Zo kun je ook na je opleiding scholing volgen, expert worden in een onderwerp of vak en meedenken over schoolbeleid. Ook kun je verschillende functies ontdekken zoals intern begeleider of directeur.
Daarnaast kun je kiezen voor een bepaalde onderwijssoort of onderwijsvisie. Zo kun je werken in het speciaal onderwijs of op een Montessori-, Dalton- of Jenaplanschool. Er zijn genoeg mogelijkheden!
Welke opleidingen zijn er allemaal in het onderwijs?
In het onderwijs is plek voor iedereen. Zo kun je met bijna elk opleidingsniveau aan de slag in het onderwijs. Wist je bijvoorbeeld dat er
naast de bekende hbo-opleidingen ook universitaire lerarenopleidingen bestaan? En ook via het mbo kun je kiezen voor een carrière in het onderwijs, bijvoorbeeld als onderwijsassistent. Wat alle opleidingen gemeen hebben, is dat ze aandacht besteden aan hoe je goed les geeft (didactiek) en hoe je kinderen ondersteunt in hun algemene ontwikkeling (pedagogiek).
Hoe weet ik of het onderwijs iets voor mij is?
Het maken van een studiekeuze kan lastig zijn. De beste manier om te ontdekken of een opleiding in het onderwijs bij jou past, is door het zelf te ervaren! Zo kan je open dagen van verschillende opleidingen bezoeken om de sfeer te proeven. Daarnaast worden er het hele jaar door meeloopdagen en proefstudeerdagen georganiseerd. Vraag ook huidige studenten van de opleiding die je overweegt naar hun ervaringen. Zo krijg je unieke inzichten die je nergens anders zult vinden!
Hoe zien de opleidingen eruit?
Wat alle opleidingen gemeen hebben, is dat ze aandacht besteden aan hoe je goed les geeft (didactiek) en hoe je kinderen ondersteunt in hun algemene ontwikkeling (pedagogiek). Ook loop je in alle opleidingen al snel stage. Het is namelijk super belangrijk om je kennis over lesgeven in de praktijk te brengen. Hierbij hebt je hebt altijd een stagebegeleider met wie je doelen stelt en van wie je feedback krijgt. Je staat er dus nooit alleen voor! Veel opleidingen bieden ook de mogelijkheid om een half jaar studie of stage in het buitenland te doen.
Enthousiast geworden? Wil je meer weten?
Wat collega’s zeggen over het vak:
Elke dag met plezier naar werk
Mijn werk is heel divers. Geen dag is hetzelfde. Het werken met kinderen is leuk, veelzijdig en dankbaar. Het is zo geweldig om te zien dat kinderen met jouw hulp weer plezier in lezen krijgen of in eens iets snappen. Elke dag ga ik met plezier werken en kom ik voldaan weer thuis.
Creatieve uitdaging
Ik geloof dat kinderen nog meer groeien als ze ook op creatief vlak worden uitgedaagd. Samen op onderzoek naar het verhaal achter een kunstwerk, leren kijken bij fotografie en kennismaken met textiel. Het is geweldig om kinderen te zien groeien in hun kracht en ze te laten ervaren dat ze er mogen zijn.
Creatieve vrijheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar voor mij is het vanzelfsprekend om alles uit de kast te halen om kinderen van deze vrijheid te laten proeven!
Ik geniet iedere lesdag weer van de potentie die er in elk kind zit.
Inspireren #Samenwerken #Blijdschap
Door te proberen kunnen we samen leren. Sociaal-emotioneel, cognitief en fysiek, zoveel aspecten waar de leerkracht en de kinderen zich in ontwikkelen, daar krijg ik energie van.
Nieuwsgierig geworden? Wil je meer verhalen lezen?