Zij-instromen

Wil je binnen twee jaar voor de klas staan, maar beschik je nog niet over een onderwijsbevoegdheid? Het zij-instroomtraject bied je de kans om via een verkort traject, een geschiktheidsassessment en gerichte scholing je leraarsbevoegdheid te behalen, zelfs als je al een andere opleiding hebt afgerond.

 

Wat is een zij-instromer?
Je bent een zij-instromer als je vanuit een ander vakgebied de overstap naar het onderwijs wilt maken.

 

Werk en leren combineren
Met een afgeronde HBO- of WO-opleiding kun je werk en scholing combineren. Je wordt in dienst genomen door een school en volgt tegelijk een verkorte opleiding, waarmee je binnen maximaal twee jaar je bevoegdheid behaalt.

Hoe werkt het?

  1. Intake & geschiktheidsassessment – Eerst doorloop je een intake en geschiktheidsassessment, waarmee je beoordeeld wordt op je geschiktheid om voor de klas te staan. Dit helpt bepalen of je binnen twee jaar je bevoegdheid kunt behalen en welke aanvullende scholing je nodig hebt.
  2. Scholing & begeleiding – Bij een positieve beoordeling stel je samen met de school en de opleiding een persoonlijk scholingsplan op. Je werkt aan een portfolio en krijgt intensieve begeleiding om je binnen twee jaar klaar te stomen als leraar.
  3. Bekwaamheidsonderzoek – Na twee jaar volgt een eindbeoordeling, inclusief een criteriumgericht interview en een praktijkopdracht (je geeft proeflessen). Als je alles succesvol afrondt, ontvang je je bevoegdheid als leraar in het (speciaal) basisonderwijs.

Kosten en subsidie

De kosten voor het geschiktheidsassessment (€2.000) en de opleiding worden meestal door het schoolbestuur betaald. Bovendien kan de school subsidie aanvragen voor de opleidingskosten. Mogelijke scholingskosten worden vastgesteld na het geschiktheidsassessment aan de hand van het scholingsplan. Voor tegemoetkoming van eventuele kosten: zie de website van DUO.